Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Συκαλάκι γλυκό


Υλικά

700 γραμ. συκαλάκια
7 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
2 βανίλιες
μερικά γαρύφαλλα
1 λεμόνι
1/2 κουταλιά ξυνό
10-15 νεραντζόφυλλα


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σύκα και με ένα καλαμάκι για σουβλάκια τα τρυπάμε απο την κάτω πλευρά μέχρι το κοτσάνι.
Τρυπάμε άλλες δύο φορές σταυρωτά. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα, τα νεραντζόφυλλα και νερό να τα σκεπάζει.
Βράζουμε πέντε λεπτά. Αλλάζουμε το νερό, πετάμε τα νεραντζόφυλλα και βράζουμε άλλα δέκα λεπτά περίπυ μέχρι να μαλακώσουν.
 Τά βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν. Τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και μισή κουταλιά ξυνό, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην επιπλέουν και τα αφήνουμε μια ώρα. Ξεπλένουμε ελαφρά, τα στίβουμε και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στραγγίσουν καλά.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό δέκα λεπτά, ρίχνουμε τα σύκα και μερικά γαρύφαλλα. Βράζουμε άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε 12 ώρες. Αφαιρούμε τα σύκα από το σιρόπι και το βράζουμε μέχρι σχεδόν να δέσει. Ρίχνουμε τα σύκα , τη βανίλια και το χυμό ενός λεμονιού και βράζουμε να δέσουν.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου