Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Σπανακόπιτα

Υλικά
Για το φύλλο
1 κούπα αλεύρι κίτρινο
1-1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κουταλιά λάδι
1/2 κούπα νερό
1/3 κουπας βούτυρο

Γέμιση

1 κιλό σπανάκι
1 πράσο ψιλοκομμένο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
3 κουταλιές λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 κούπα φέτα
2 αυγά
1 κούπα γάλα
1/3 κούπας λάδι


Εκτέλεση΄

Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης εκτός από το βούτυρο. Αφήνουμε μισή ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλλο, αλειφουμε με το μισό βούτυρο και τη διπλώνουμε στα τρία. Πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν, πασπαλίζουμε με λιγο αλεύρι και ανοιγουμε σε φύλλο. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, διπλώνουμε πάλι στα τρία. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φύλλα λεπτά.

Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια. Σωτάρουμε στο λάδι το πράσο και τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το σπανάκι. Οταν απορροφηθούν τα υγρά του ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τη φέτα. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, το γάλα και το λάδι. Κρατάμε 1/4κούπας από το μίγμα. Σέ λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε το 1/3 από το μιγμα των αυγών. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο το σπανάκι. Ρίχνουμε το 1/3 από το μίγμα των αυγών πάνω στο σπανάκι. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο. Ρίχνουμε το αλλο 1/3 του μίγματος. Στρώνουμε το τελευταίο φύλλο. Αλείφουμε την απιφάνεια με το 1/4 κούπας απο το μίγμα που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου